• Blší trh
          • Blší trh

          • Dňa 13.12. 2022 sa na našej ZŠ uskutočnil vianočný blší trh. Naši žiaci si mohli kúpiť rôzne
            drobnosti. V ponuke bolo množstvo plyšákov, hračiek, kníh, bižutérie a spoločenských hier...
            Akcia sa deťom veľmi páčila. Stačilo sa pozrieť na ich rozžiarené očká a úsmev na tvári.
            Vyzbieraný výťažok poputoval na podporu OZ Priateľ Pes v Štúrove. Išlo o krásnych 750 eur.
            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli a ukázali svoje dobré srdce. Tešíme sa na spoluprácu opäť
            o rok.

          • Svätá Lucia

          • V kalendári je 13. december a vo svete ovplyvnenom kresťanskou tradíciou sa oslavuje sviatok svätej Lucie. Ide o dátum, ktorý sa spája s mystičnom, mágiou, tradíciami a legendami.

            Svätá Lucia zo Syrakúz sa ako svätá oslavuje medzi katolíkmi, pravoslávnymi a dokonca aj luteránskymi Švédmi a Nórmi. Práve v Škandinávii je tento sviatok jedným z najpopulárnejších. Ako sa Lucia stala svätou? Podľa legendy bola kresťankou, ktorú nútili, aby si vzala za manžela pohana. Tomu sa na nej zo všetkého najviac páčili jej krásne oči. Lucia si ich vylúpla a poslala mu ich. Do druhého dňa sa jej však zázrakom zrak vrátil, pretože ju Panna Mária obdarila ešte krajšími očami. Aj preto je dnes patrónkou slepých.

            Ako svätica je uznávaná už od piateho storočia a v ľudovej tradícii bola najväčšou zo všetkých bosoriek. Aj preto sa s týmto dňom spája množstvo praktík, ktoré mali pomôcť v boji so zlom. 13. december tiež pripadal na najdlhšiu noc v roku. Od tejto noci bola každá ďalšia o niečo kratšia. Dnes sa tento sviatok oslavuje najmä v kostoloch, na školách a v škôlkach v podobe slávnostného sprievodu. V ňom sú dievčatá oblečené v dlhých bielych róbach a hlavy im zdobia vence. Jedna z nich je samotná Lucia, ktorá má na hlave veniec so sviecami. Chlapci majú na hlavách biele špicaté čapice. Kráčajú so zažatými sviecami a spievajú tradičné piesne.  

            Luciin stolček sa vyrábal od sviatku svätej Lucie 13. decembra do Vianoc. Mohol byť vyrobený iba z dreva a nesmelo sa v ňom použiť nič kovové, ani klince. Podľa povesti ten, kto si sadol na Luciin stolček, uvidel bosorky cez kľúčovú dierku na dverách kostola. Ale malo to háčik...okolo stolčeka musel byť  do kruhu rozsypaný mak. Ak sa tak nestalo, človek na stolčeku trpel neznesiteľnými mukami až pokiaľ neumrel.

        • Budapešť
          • Budapešť

          • Budapešť, hlavné mesto Maďarska, sa hrdí viacerými prívlastkami.

            „Perla na Dunaji“, „Srdce Európy“ sú niektoré z nich. Maďarská metropola Budapešť je pre mnohých návštevníkov láska na prvý pohľad. Poloha na Dunaji, nádherné stavby, múzeá, divadlá, gastronómia a príjemná vianočná atmosféra robia z Budapešti jedno z najzaujímavejších miest Európy, kam sa 9.12. 2022 vybrala na vianočný školský výlet aj naša ZŠ.

            Navštívili sme najväčší rímskokatolícky chrám – Baziliku sv. Štefana, ktorej interiér nás opantal svojou krásnou a dokonalou výzdobou. Potom sme sa prešli na vianočných trhoch pred bazilikou, kde si niektorí z nás pochutnali na pečenej klobáske či čerstvom langoši. Naším nezabudnuteľným zážitkom bola určite večerná vyhliadková plavba po Dunaji, počas ktorej sme obdivovali obe strany Dunaja z inej perspektívy. Pod osvetlenými mostami sa krásne odrážalo svetlo na hladine Dunaja. Krásny zážitok umocnil aj výklad sprievodcov, pretože nás oboznámili s nádhernými pamiatkami.

            Na záver sme sa ešte zastavili na Vörösmartyho námestí – na vianočných trhoch. Ani zlé počasie nám nepokazilo dobrú náladu. Domov sme sa vrátili s krásnymi zážitkami.  

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

          • Dňa 24.11.2022 sa žiaci Daniel Špek a Gabriel Bagó z IX.B triedy zúčastnili okresného kola Technickej olympiády v Šuranoch. Z 15 zúčastnených škôl bolo, len 5 škôl úspešných. Naša škola a naši žiaci sa umiestnili na krásnom 4. mieste. Veľmi dobre zvládli teoretické, aj praktické zručnosti. Ďakujeme a tešíme sa s vami.

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • V dňoch 7. a 8. decembra sa uskutočnilo školské kolo matematickej pytagoriády.  Do súťaže sa zapojilo 16 tretiakov, 19 štvrtákov, 13 piatakov, 12 šiestakov,  2 siedmaci a 9 ôsmakov.

            Úspešný riešitelia:

            P3  

            Tibor Nosian III.C, Viktor Kardoš III.A, Márk Vajda III.A, Marek Tölgyesi III.B, 

            Sofia Lujza Béresová III.C, Tereza Ester Téglásová III.C

            P4

            Patrik Balla IV.A, Petra Gromanová IV.A, Martin Kašper IV.A, Brigita Czakó IV.B, 

            Patrik Timotej Juhász IV.C, Magdaléna Poláková IV.C

            P5

            Matias Babindai V.A, Alexandra Faragó V.A, Patrik Hromádka V.A, Matilda Lili Volaříková V.A, Zara Rašlová V.A,

            Tomáš Góra V.C, Nicolas Haišman V.C, Jan Smékal V.C

            P6

            Martin Bebjak VI.A, Sofia Kardošová VI.A, Lukáš Macalák VI.A, Dominik Špek VI.A 

            P8

            Adrián LenkeyVIII.A, Alexandra Blanka BéresováVIII.B, Barbara Csenge OčkaiVIII.B, Filip MacalákVIII.C

        • Mikuláš na škole
          • Mikuláš na škole

          • Deň svätého Mikuláša očakávajú nie len deti, ale i dospelí. Ak ste počas roka poslúchali, určite ste si našli vo svojich čižmičkách sladké dobroty či ovocie. Ani tento rok Mikuláš nezabudol na našich žiakov i pedagógov. So svojimi pomocníkmi (anjelikmi a čertami) im rozdali menšie prekvapenie. Ďakujeme im za návštevu a tešíme sa na nich o rok!

        • Sviatok sv. Mikuláša
          • Sviatok sv. Mikuláša

          • Každý rok 6.decembra prichádza k všetkým deťom na návštevu Svätý Mikuláš, nadelí dobrým deťom sladké darčeky a iné drobnosti. Tento rok sa na našej škole s Mikulášmi roztrhlo vrece! Naši žiaci preoblečení za Mikulášov, sa rozhodli zavítať do materských škôlok nášho mesta medzi svojich mladších kamarátov a obdarovať ich mikulášskou nádielkou. Veríme, že sme škôlkarom urobili pekný deň a že budúci rok budú detičky tiež dobré a poslušné.

        • Mikuláš u Materáčika
          • Mikuláš u Materáčika

          • V pondelkové popoludnie zavítal Mikuláš aj do našej školy. Prišiel ticho ,nebadane a hlavne trocha skôr , aby pozdravil našich najmenších škôlkarov na krúžku MATERÁČIK .

        • „CESTUJEME BEZPEČNE AUTOBUSOM“
          • „CESTUJEME BEZPEČNE AUTOBUSOM“

          • Naša trieda 1.C sa zapojila do výtvarnej súťaže „CESTUJEME BEZPEČNE AUTOBUSOM“ vyhlásenej počas Európskeho týždňa mobility spoločnosťami ARRIVA pre kolektívy základných škôl .   

            Žiaci svojimi prácami zaujali aj odbornú porotu, zloženú zo zástupcov spoločností ARRIVA, ktorá hodnotila najmä originalitu a kreativitu umeleckých prác.  Dnes bolo doručené  poštou výherný poukaz (vyhrali výlet do ZOO) a malé prekvapenie.

            Spoločnosti ARRIVA veľmi pekne ďakujeme a žiakom 1.C triedy srdečne gratulujeme .

        • Festival tanca CVČ
          • Festival tanca CVČ

          • Tanec zlepšuje nie len kondíciu, ale aj náladu. Centrum voľného času v Štúrove zorganizovalo festival tanca, ktorého sa zúčastnili aj dve tanečné skupiny našej školy. Skupina SCHOOL KIDS (žiaci 2.B triedy) a tanečníčky z tanečného krúžku - STONOŽKY vystúpili na tanečný parket bez trémy. Predviedli perfektné vystúpenia, ktoré boli odmenené diplomom, potleskom a sladkým balíčkom. Sme na nich veľmi hrdí a želáme im ešte veľa úspechov!

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • Dňa 23.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Do online testu sa zapojilo 27 žiakov našej školy, ktorí súťažili v troch kategóriách.  V tomto školskom roku sme mali  22 úspešných riešiteľov. Výsledky za jednotlivé kategórie sú nasledovné:

            Kat.G – 5.ročník           1. miesto : Alexandra Faragó, 5.A

                                                   2. miesto : Tomáš Góra, 5.C

                                                   3. miesto: Patrik Hromádka 5.A

            Kat.F – 6. a 7.ročník    1. miesto : Sofia Kardošová 6.A

                                                   2 .miesto : Noel Žákovič 7.B

                                                   3. miesto : Lukáš Macalák 6.A

            Kat. E – 8.a 9.ročník    1. miesto : Juraj Šindár 9.A

                                                   2. miesto : Ronald Milo 9.C         

                                                   3.miesto : Alexandra Blanka Béresová 8.B

        • Svätý Mikuláš
          • Svätý Mikuláš

          • Svätý Mikuláš bol biskupom v Myre. Patrí k svätým, ktorí požívajú úctu po celom svet. Svedčia o tom mnohé kostoly a oltáre postavené na jeho počesť. Bol známy vďaka svoje mimoriadnej zbožnosti, nadšeniu a zázrakom.

            Sviatok sv. Mikuláša je obľúbený najmä deťmi, ktoré sa v tento deň tešia na obdarovanie sladkosťami a rôznymi drobnosťami. Zvykom je očistiť si topánky, dať ich večer do obloka a ráno si v nich nájsť milé prekvapenie.

            Zvyky vzťahujúce sa ku dňu sv. Mikuláša (6. december) sa postupne vyvíjali až do podoby, ktorá sa zachovala dodnes.

            Archaický pôvod má aj zvyk obchôdzky troch maskovaných mužov. Prvý z nich predstavoval kozu, ktorú viedol druhý muž obkrútený slamenými povrieslami. Tretí muž mal na chrbte pripevnenú figurínu ženy v nohaviciach, na ktorých boli prišité čižmy. Keď sa muž zatočil, ženská figurína čižmami „kopala“ okoloidúcich.

            Neskôr sa na celom území Slovenska udomácnil zvyk obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, ktorí rozdávali darčeky i „čertovské“ odmeny.

        • 1.december - Svetový deň boja proti AIDS
          • 1.december - Svetový deň boja proti AIDS

          • Naša škola sa každoročne zapája do projektu Červené stužky, ktorý si 1. decembra pripomína Svetový deň boja proti AIDS. Jeho cieľom je upozorňovať ľudí na problém AIDS, zlepšiť vedomosti o tejto chorobe, jej šírení a hlavne prevencii. Tento rok sme na besedu pozvali študentky zo Strednej zdravotnej školy v Nových Zámkoch, ktoré s našimi žiakmi diskutovali na túto tému. Na Slovensku každý rok pribúda počet nakazených. Preto buďme zodpovední, chráňme seba i druhých. Práve osveta môže byť kľúčom k boju proti tejto chorobe.